INTARG 2018 – 11. MEĐUNARODNA IZLOŽBA KOMERCIJALNIH I ZNANSTVENIH INOVACIJA

VELIKI USPJEH HRVATSKIH INOVATORA U POLJSKOJ

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su izniman uspjeh na 11. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI KOMERCIJALNIH I ZNANSTVENIH INOVACIJA – INTARG 2018 koja je upravo završena u ‘MCK’ Međunarodnom kongresnom centru u Katowicama.

Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija. Samo od početka ove godine naši su se inovatori predstavili na četiri velike svjetske izložbe inovacija – u malezijskom Kuala Lumpuru, Moskvi i Iasiu,  a kući su se vratili s brojnim priznanjima, nagradama i komercijaliziranim inovacijama. Takav su uspjeh upravo ponovili i u Poljskoj.

U konkurenciji brojnih poljskih inovacija iz 12 vrhunskih znanstvenih institucija i 14 država iz cijeloga svijeta 7 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je 9 nagrada. Najuspješniji hrvatski izlagač bio je Zvonimir Viduka, ALTPRO d.o.o. s inovacijom Sustav za automatsko zaustavljanje vlakova AP AUTOSTOP, nagrađen platinom.

Ostali uspješni hrvatski izlagači bili su:

  • Mirjana Brlečić, PRIRODA LIJEČI d.o.o., „HYALURON+VITAMINS INTENZIVNA REVITALIZIRAJUĆA LINIJA“, zlato
  • Melita Pavlek Moćan i Mira Moćan, COSMEL d.o.o., „C COLLAGEN CREAM C-VITAMIN + HYALURON SKIN MATRIX REPAIR“, zlato
  • Sanja Lončarek, LELS, „LELS – DRVENE NATIKAČE S PROMJENJIVIM GORNJIŠTEM“, srebro
  • Vjekoslav Majetić, DOK-ING d.o.o., „RUDARSKI BULDOŽER – MVD-XLPD“, zlato

Osobito smo ponosni na nove uspjehe mladih zagrebačkih inovatora, učenika Tehničke škole Zagreb, Filipa Bošnjaka, s mentorom Željkom Blažekom. Njihov Model stroja za sortiranje proizvoda nagrađen je srebrnim odličjem. Srebro je osvojio i mladi Davor Gusić, a njegovu inovaciju SecuBot je posebnom nagradom odlikovala vodeća Iranska organizacije inovatora.

Veliku dodanu vrijednost ukupnom uspjehu ovog nastupa i ovog puta je ostvarila Hrvatska gospodarska komora, pripremom i uspješnom provedbom Inovacijske misije.

Cilj Inovacijske misije bio je usmjeren upravo na komercijalizaciju hrvatskih inovacija te na poticanje poslovne suradnje između Hrvatske i Poljske. U sklopu Inovacijske misije hrvatske tvrtke održale su niz B2B sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Poljske te su iskoristile 11. MEĐUNARODNU IZLOŽBU EKONOMSKIH I ZNANSTVENIH INOVACIJA INTARG kako bi pokušale stvoriti novu platformu kojom će povezati znanstvena i istraživačka područja s poslovanjem. Hrvatskim inovatorima omogućeno je da drugim svjetskim inovatorima i tvrtkama prezentiraju svoje rezultate, a uz njih i specijaliziranoj i otvorenoj javnosti. Poslovni sastanci održani su s posebno inovativnim tvrtkama, znanstveno-tehničkim parkovima i centrima, znanstvenim ekipama, pojedinačnim istraživačima, sveučilištima, institucijama i drugim organizacijama i tvrtkama bez kojih istraživanje, razvoj i inovacije te njihova primjena u praksi ne bi bili mogući. Primatelji rezultata istraživanja i razvoja predstavili su uspješno pokretanje inovacija u praksi i imali su priliku za stjecanje novih tema i partnera za buduće projekte. Posjetitelji su vidjeli sve aktivnosti i završne, otvorene ili planirane projekte.

Hrvatsko izaslanstvo uživalo je izuzetnu dobrodošlicu organizatora izložbe, kompanije Eurobusiness-Haller uz izniman interes poljskih posjetitelja. Brojni Poljski inovatori, poduzetnici i znanstvenici, najavili su sudjelovanje na 43. hrvatskom salonu inovacija INOVA-BUDI UZOR u studenom ove godine u Zagrebu.

Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba uz vrijednu potporu Gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića i Hrvatske gospodarske komore.

Savez inovatora Zagreba
Tajnik
Neven Marković

PREUZMITE

Popis izlagača s nagradama INTARG 2018