IZVJEŠĆE INOVA – BUDI UZOR 2018

43. hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem
i 14. izložba inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova
Zagreb, 14.-17. studeni 2018.

ORGANIZATOR: SAVEZ INOVATORA ZAGREBA

SUORGANIZATORI I DOMAĆINI: GRAD ZAGREB i ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o. – PODRUŽNICA ZAGREBAČKI VELESAJAM

MJESTO ODRŽAVANJA:  ZAGREBAČKI VELESAJAM, Zagreb, Avenija Dubrovnik 15,  paviljoni 7 i 7A

VRIJEME ODRŽAVANJA:  14.-17. studeni 2018., termin Interlibera

POKROVITELJ:   GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA MILAN BANDIĆ

SUPOKROVITELJ: HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

SVJETSKI POKROVITELJ: WORLD INVENTION INTELLECTUAL PROPERTY ASSOCIATIONS /WIIPA/

PARTNERI:  SAVEZ HRVATSKIH INOVATORA, TERA – TEHNOPOLIS d.o.o.,  SAVEZ INOVATORA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE, HRVATSKA UDRUGA INOVATORA-PODUZETNIKA, UDRUGA INOVATORA MEĐIMURJA „INOMA“

POSJETITELJI:   80.000 –  procjena ZV

OTVARANJE INOVA-BUDI UZOR 2018

Na svečanom otvaranju Izložbe, uz nazočnost brojnih hrvatskih i inozemnih inovatora i predstavnika medija, nakon prigodnih izlaganja, uzvanici su svečanim presijecanjem vrpce otvorili izložbu INOVA-BUDI UZOR 2018.

Pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba gđa. Mirka Jozić kazala je da su inovacije ključ napretka gospodarstva. “Danas tu imamo brojne domaće inovatore. Bilo bi dobro da povežemo najveće hrvatske kompanije s našim inovatorima kako bi se što više njihovih izuma komercijaliziralo. Ovdje šaljemo poruku da imamo pametnih ljudi koji svojim radom mogu povećati našu konkurentnost na globalnoj sceni”, izjavila je gđa. Jozić.

„HGK već 20 godina daje snažnu potporu inovatorstvu kroz Zajednicu za inventivni rad. Sufinanciramo predstavljanje hrvatskih inovacija na međunarodnim sajmovima diljem svijeta te organiziramo inovacijske misije koje hrvatskim inovativnim tvrtkama pružaju mogućnost pronalaska inozemnoga poslovnog partnera te komercijalizaciju inovacija”, naglasila je gđa. Kesić Šapić kojoj je u ime HGK dodijeljeno i priznanje Saveza hrvatskih inovatora.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je Inova ove godine dio našega postava. Silno nas raduje što su tu predstavnici i brojnih stranih zemalja jer je to u skladu s politikom internacionalizacije Velesajma. Želim vam da sve inovacije dođu do krajnjega korisnika i da vam kreativnoga apetita nikada ne nestane”, poručila je direktorica Zagrebačkog velesajma gđaDina Tomšić.

Zbor OŠ A.Šenoa je prigodno izveo pjesme „Serbus Zagreb“ i  „na Sleme..na Sleme“.

PROGRAM INOVA-BUDI UZOR 2018

 1. IZLOŽBA KOMERCIJALNIH INOVACIJA:

Sudjelovalo je 385 inovatora i poduzetnika s inovacijama koja nisu ranije izlagana na izložbama INOVA-BUDI UZOR. Organizatori su privukli niz  gotovih proizvoda ili prototipova, ali su prihvatili i ostale oblike izlaganja.

 1. PRODAJNA – IZLOŽBA NOVIH PROIZVODA:

Tijekom dosadašnjih izložbi izložene su brojne inovacije, a neke od njih su u međuvremenu uspješno komercijalizirane na hrvatskom tržištu i u inozemstvu. Time je ostvaren glavni cilj izlaganja. Ponovnim predstavljanjem pokazuju se stvarni dometi i gospodarski značaj hrvatskog inovatorstva i ukazuje se na izglednost tržišnog ostvarenja inovacija. Takva postava je temelj poziva posjetiteljima i gospodarstvenicima  iz RH i inozemstva da iz komercijalnih razloga (kupnja hrvatskog proizvoda) posjete INOVU.

Pripremom prodajne izložbe INOVA se približila dominantnom obilježju velike izložbe INTERLIBER koja se istovremeno odvija na ZV-u.

 1. POSLOVNI B2B SUSRETI INOVATORA I PODUZETNIKA

Organizator je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) pripremio poslovne B2B susrete inovatora s poduzetnicima, proizvođačima, distributerima, intermedijatorima i ostalim zainteresiranim za neposrednu komercijalizaciju izloženih inovacija. Bio je to dio projekta Inovacijskih misija koje HGK uspješno provodi na međunarodnim izložbama inovacija. Dosadašnjih 10 misija je maksimaliziralo komercijalne izglede  izlaganja hrvatskih inovacija i novih proizvoda diljem svijeta. Ove godine je takvu uslugu ponudio hrvatskim i brojnim inozemnim izlagačima, na izložbi INOVA-BUDI UZOR.

 1. IZLOŽBA INOZEMNIH INOVACIJA

Izložba je imala istaknuto međunarodno obilježje uz sudjelovanje velikog broja inozemnih izlagača iz 27 država sa 149 inovacija. Upravo ovaj dio izložbe može značiti redoviti porast broja izložaka INOVE, a i atraktivnost manifestacije za posjetitelje. Zbog značaja međunarodnog sadržaja organizatori su sudjelovanja na svim velikim ovogodišnjim izložbama inovacija u svijetu iskoristili za promociju zagrebačke izložbe. U tome je značajnu ulogu imao svjetski pokrovitelj WIIPA.

Popis država sudionika:

Taiwan, Hong Kong, Kina, Filipini, Japan, Singapur, Koreja, Saudijska  Arabija, Iran, Sudan, Kanada, SAD, Njemačka, Makedonija, Slovenija, Tajland, Poljska, Rumunjska, Moldavija, Bugarska, Kazahstan, Rusija, Turska, Malezija, Srbija, BiH.

 1. IZLOŽBA INOVACIJA MLADIH

148  mladih inovatora izložili su svoja dostignuća nastala  u okviru škola, fakulteta i klubova mladih inovatora protekle godine. Izbor najboljih proveden je na izložbi INOVA-MLADI 2018. u svibnju u Zagrebu i 11. Nacionalnoj izložbi inovacija mladih u Bakru,  a izlažu se gotovi radovi (modeli, prototipovi). Ovo je još jedan oblik poticanja i vrednovanja inovativnog stvaralaštva mladih. Organizatori su izveli  i odvojeni postupak ocjenjivanja i nagrađivanja. Na izložbi su sudjelovali  i mladi inozemni inovatori.

Novi sadržaj ovog dijela izložbe su  inovacije studenata.

 1. IZLOŽBA STUDENTSKIH POSLOVNIH PLANOVA

Od 2010.g. ovo je vrijedan programski sadržaj Izložbe. Sudjelovalo je 107 studentskih poslovnih planova. Među njima poseban ocjenjivački sud je izabrao najbolje s poticajnim nagradama. Najvrednije su bile novčane nagrade u iznosu 10.000 EUR i 5.000 EUR-a.

Ovaj dio programa pripremili su TERA-TEHNOPOLIS i HUIP.

 1. ORGANIZIRANI POSJET UČENIKA ZAGREBAČKIH OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

I ove godine su organizatori pripremili poseban program razgledanja izložbe za učenike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola. Svima je osiguran prijevoz autobusom iz škola na ZV i natrag, kao i stručno vođenje pod vodstvom prof. Sanje Kovačević.

Izložbu su posjetile skupine učenika iz OŠ Antuna Mihanovića, OŠ Brestje, OŠ Trnsko, OŠ Augusta Šenoe, I. Tehnička škola Tesla i Elektrotehnička škola, ukupno njih 223. Posjete izložbi održane su 15. i 16. studenoga 2018.

Učenici su se tijekom obilaska izložbe upoznali s primjerima kreativnih i inovativnih novih ideja i proizvoda, poduzetništva i održivog razvoja. U kontaktu s izlagačima razvijali su vlastite komunikacijske vještine, stekli iskustvo susreta s inovatorima iz cijelog svijeta, te dobili poticaj na promišljanje o vlastitoj kreativnosti  i mogućnostima koje donosi stvaranje novih inovativnih i poduzetničkih rješenja. Osnovnoškolci su imali priliku upoznati se s aktivnostima i inovacijama srednjoškolaca, a osim s inovacijama, imali su priliku saznati više o strukovnom obrazovanju.

Po završetku obilaska učenici su izrazili svoje zadovoljstvo i potaknuti  su na promišljanje o važnosti razvijanja vlastitih idejnih rješenja te odgovornosti u zajednici, te promišljanje o okolišu na etičan način.

 1. MEĐUNARODNI STRUČNI SKUPOVI

U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje odnosno Fakultetom kemijskog inžinjerstva i tehnologije, a uz sudjelovanje stručnjaka iz Malezije, Thailanda, Rumunjske i Poljske, dogovoren je znanstveni skup o inovativnom istraživanju u znanosti materijala i inžinjerstvu za INOVU 2019.

 1. PROGRAM NAGRAĐIVANJA

MEĐUNARODNI  OCJENJIVAČKI SUD pod vodstvom vrhunskog  međunarodno priznatog stručnjaka mr.sc. Andreja Škrinjara dodijelio je 325 zlatnih, srebrnih i brončanih odličja. Uz niz istaknutih hrvatskih stručnjaka, u radu žirija sudjelovali su i predstavnici svih inozemnih izaslanstava.

 1. DAN RUMUNJSKIH INOVATORA

Dodjela  prigodnih odličja inovatorima u povodu 100.obljetnice stvaranja rumunjske države.

POSEBNA PRIZNANJA

34 posebne nagrade prema prijedlogu Međunarodnog ocjenjivačkog suda dodijelili su organizatori, temeljem odluke Skupštine SHI (popis u privitku).

Posebne nagrade dobili su istaknuti izlagači svakog programskog dijela Izložbe.

NAGRADE INOZEMNIH IZASLANSTAVA

Svim inozemnim izaslanstvima, organizatori su ponudili mogućnost dodjele sponzoriranih nagrada prema vlastitom izboru.

GLAVNE NAGRADE

INOVA GRAND PRIX, Nagrada Nikola Tesla za najbolju hrvatsku inovaciju „MODULOSDESK-prvi modularni stol na svijetu“ , autor: Matej Grozdanović, tvrtka: Modulos Sustavi Namještaja d.o.o. Zagreb

INOVA GRAND PRIX, FIRST RUNNER, druga nagrada, za najbolju inozemnu inovaciju „Designer 8G“, autori Dr Kitti Supchukun and Dr Kittiwut Kasemwong, tvrtka: Grenades Biotech Co.LTD, Thailand

INOVA GRAND PRIX, SECOND RUNNER, treća nagrada, „Nature in scale“, autor: TOMISLAV STIPANOVIĆ, HRVATSKA UDRUGA VOJNIH MINIJATURISTA

NAGRADA POKROVITELJA, Gradonačelnika Grada Zagreba, HALJINA 3u1, SANJA LONČAREK,  LELS, obrt, Zagreb

DODJELA ODLIČJA

Ovo je bio vrhunac i ovogodišnje  uspješne izložbe inovacija, uz bogati domjenak i prigodni glazbeni program, organizatori su čestitali brojnim izlagačima na iznimno vrijednima ostvarenjima kojima su ovu izložbu učinili velikom i uspješnom. Tijekom gotovo 3-satnog programa u Kongresnom centru ZV, dodijeljena su gore navedena odličja.

 1. MEDIJSKA PROMIČBA

Predstavnici organizatora su sudjelovali na zajedničkoj konferenciji za medije 8.studenoga na ZV, uz niz medijskih najava Izložbe. Tijekom Izložbe izvedeni su slijedeći oblici medijske promidžbe:

-NOVA TV, prilog Dnevnik, 14.studenoga

-HRT-RADIO SLJEME, 14.studenoga, najava izložbe

-uključenje u program radio Splita, 14.studenoga

-HRT, Zagrebačka panorama, 15.studenoga

-MREŽA TV, prilog, 15.studenoga

-RADIO KAJ, prilog o izložbi, 15.studenoga

-BBR radio, prilog o izložbi, 15.studenoga

 1. KATALOG IZLOŽBE INOVA-BUDI UZOR

Katalog INOVA-BUDI UZOR (250 kom u tiskanoj izvedbi i 50 kom na CD-u) je neophodan promotivni materijal svake izložbe inovacija. Svrha je sustavno ocjenjivanje, upoznavanje izlagača i posjetitelja Izložbe s obilježjima izloženih inovacija. Nakon Izložbe katalog služi kao trajni dokument o Izložbi, i kasnije na web stranicama organizatora. Zbog međunarodnog obilježja Izložbe, katalog je pripremljen dvojezično (hrvatsko-engleski).

OSTVARENI  UČINCI IZLOŽBE

 1. Nastavljena je  tradicija uspješnog organiziranja središnje hrvatske smotre inovatora u 43. izdanju, što je svjetski značajna tradicija;
 2. INOVA-BUDI UZOR je i ove godine dokazala veliki međunarodni ugled s 149 inovacija iz 27 država iz cijelog svijeta. Ovi rekordni podaci pružaju Izložbi i veliku atraktivnost za posjetitelje;
 3. Uz značajnu medijsku promidžbu, Izložbu je svečano otvorila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, gospođa Mirka Jozić;
 4. 17.studenoga, u zapaženoj 30 minutnoj posjeti, hrvatske i inozemne izlagače je pozdravio Predsjednik Vlade RH, gospodin Andrej Plenković sa suradnicima;
 5. Rekordan broj izlagača, ukupno 640 i to: 330 hrvatskih izlagača i 310  inozemnih izlagača;
 6. Dodijeljeno je ukupno 359 odličja najboljima;
 7. Niz vrijednih dodatnih sadržaja, Izbor najboljih studentskih poslovnih planova, Sajam poslovnih mogućnosti Europske poduzetničke mreže, ETTFood HUB Croatia-predstavljanje programa s gastro kutkom „Okusi Slavonije i Baranje;
 8. Organizirani posjet učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, kao još jedan oblik poticanja inovatorstva među mladima;
 9. Poslovna promidžba i B2B susreti u organizaciji HGK;
 10. Daljnji razvitak međunarodnih poslovnih odnosa SHI i Saveza inovatora Zagreba sa srodnim inozemnim organizacijama i WIIPO-m;
 11. Turistička promidžba Grada Zagreba.

HVALA SVIM ČLANOVIMA INOVA-TEAMA koji su na najbolji mogući način pripremili i izveli ovogodišnju Izložbu.

IZLAGAČI O IZLOŽBI

19.11.2018.
Poštovani,
Cijelom timu Saveza inovatora Zagreb zahvaljujemo i čestitamo na odlično organiziranoj izložbi.
Lijep pozdrav
Brigita Prole | Marketing I PR konzultant
CITUS d.o.o

20.11.2018.
Poštovani,
Ovim putem htjela bih čestitati cijelom timu na odlično odrađenom poslu, ujedno bih zahvalila što smo moja unuka i ja imale čast biti dio tog velikog događaja. Za mene je to veliki poticaj za buduće projekte. Ideja i volje ima, a to je najvažnije.

Nije važno pobijediti, ali je dobar osjećaj osvojiti medalju, hvala još jednom,
S poštovanjem
Zdenka Brlek

20.11.2018.
I WOULD LIKE TO SAY MANY THANKS FOR THE BEST ORGANIZATION AND ALL INOVA TEAM
MEHDI, IRAN

20.11.2018.
Dear Croatian friends,
You did a great job at INOVA again, all Polish congratulations, thank you for everything.
Edyta Wolczyk, Eurobusiness Haller, Poljska

22.11.2018.
Dear Neven,
Hoping to see you next year in Zagreb and participating at another successful show of INOVA.
Prof.dr.sc. Najia Abdulkhalig Al-Zanbagi

22.11.2018.
Dear Damir Matijak
Thank you very much for your kindly support.
This exhibition let me learned a lot! It is great exhibition!
Best Regards
Eddie Shih
The Director of International Development
World Invention Intellectual Property Associations

26.11.2018.
I want to express you our sincere gratitude for your assistance with the participation of the Russian delegation in INOVA – BUDI UZOR 2018 in Zagreb, Croatia on 14th -17th of November 2018.
As always, INOVA demonstrated a high level of organization and presented projects, and Russian delegation was pleased to take part in it. We will for sure include INOVA 2019 in our exhibition plan for the year 2019 and will try to bring a bigger amount of projects and a bigger delegation to Croatia.
President of the Moscow International Salon
of Inventions and Innovation Technologies “Archimedes”
Dmitry Zezyulin

I JOŠ NEŠTO:

VELIKO HVALA GRADONAČELNIKU GRADA ZAGREBA, gospodinu MILANU BANDIĆU, GRADU ZAGREBU, GRADSKOM UREDU ZA GOSPODARSTVO, ENERGETIKU I ZAŠTITU OKOLIŠA, pročelnici gđi MIRKI JOZIĆ sa suradnicima i GRADSKOM UREDU ZA OBRAZOVANJE!

Bez te potpore INOVA-BUDI UZOR 2018 ne bi bila moguća.

SAVEZ INOVATORA ZAGREBA

Prilog: Posebne nagrade INOVA 2018