MATEJ BOŠNJAK POBIJEDIO JE NA SVJETSKOJ IZLOŽBI INOVACIJA

Mladi zagrebački inovator osvojio je veliku nagradu svjetske organizacije inovatora (WIIPA) na upravo završenoj izložbi inovacija i dizajna KIDE u Kaohsiung na Taiwan-u. Ova spektakularna izložba okupila je 1100 izlagača iz 20 država iz cijelog svijeta, pa je time hrvatski uspjeh, 15 odličja za 10 izložaka doista impresivan. Matej Bošnjak je veliku nagradu i zlatnu medalju dobio za izum Umjeravanje kuta i nagiba koji uspješno proizvodi i komercijalizira tvrtka ET Industrijska Elektronika. Dobitnici zlatnih odličja su, uz Bošnjaka, Matej Grozdanović za ModulosDesk – prvi modularni stol na svijetu, Mirjana Brlečić za HYALURON + VITAMINS, INTENZIVNA REVITALIZIRAJUĆA LINIJA, Zvonimir Viduka za Sustav za automatsko zaustavljanje vlakova, Vjekoslav Majetić za RUDARSKI BULDOŽER, Tomislav Bronzin za C@N Motion Smart Customer i Melita Pavlek – Moćan i Mira Moćan za OMEGA 6 KREMU. Srebrna odličja osvojili su, Juro Živičnjak i Dubravko Rogale za TRIBOELEKTRIČNI GENERATOR ZA POHRANJIVANJE STATIČKOG NABOJA IZ ODJEĆE, Neven Palčec za PAMETNE BRAVE i Sanja Lončarek za LELS. Uz nabrojana odličja, hrvatski inovatori su osvojili 4 posebna priznanja nacionalnih izaslanstava iz Poljske, Hong Konga, Saudijske Arabije i Makao – a.

Središnji godišnji sastanak svjetske organizacije WIIPA, bila je prigoda za uskladbu aktivnosti nacionalnih asocijacija u tijeku 2019.g. Hrvatsko izaslanstvo je tom prigodom primilo niz čestitki za izuzetno uspješnu izložbu INOVA-BUDI UZOR 2018. Nakon predstavljanja predstojeće hrvatske izložbe inovacija, uz isticanje dosadašnjih dometa INOVE i turističkih znamenitosti Zagreba i Hrvatske, oduševljenje svih nazočnih čelnika nacionalnih asocijacija, jamči rušenje svih dosadašnjih rekorda INOVE u Zagrebu, slijedeće godine.

Značaj ovih hrvatskih uspjeha i važne uloge u svjetskoj zajednici inovatora, izniman je s obzirom na vodeću ulogu Taiwan-a u svijetu inovatora i veliki i dugogodišnji gospodarski uzlet ove male ali ekonomski značajne azijske države.

Neposredno prije Taiwanske izložbe, u Hong Kongu je održan međunarodni sajam inovacija IDT SmartBiz Expo 2018 koji je okupio inovativne kompanije, nositelje novih tehnologija, inovatore, dizajnere, specijaliste za pravo industrijskog vlasništva, trgovce, investitore, profesionalne udruge u kreativnim sektorima i velike multinacionalne kompanije, gdje su se, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, predstavile hrvatske tvrtke, uz prisustvo predstavnika Saveza inovatora Zagreba.

Na sajmu SmartBiz Expo 2018. u okviru projekta HR.izvoz Hrvatske gospodarske komore svoje je proizvode predstavilo devet hrvatskih tvrtki. Proizvode, rješenja, mogućnosti i potencijale hrvatskoga gospodarstva u svijetu inovacija predstavile su članice Zajednice za inventivni rad HGK: Senso profi d.o.o., Altpro d.o.o., Citus d.o.o., CADCAM Design Centar d.o.o., COSMEL d.o.o., Dok-ing d.o.o., LELS, obrt za proizvodnju, trgovinu i usluge, PRIRODA LIJEČI d.o.o. i CONCRETE URBAN DESIGN d.o.o.

“Od prvoga dana izložbeni prostor bio je odlično posjećen, a tvrtke sudionice bile su izuzetno zadovoljne organiziranim sastancima s mogućim poslovnim partnerima. B2B sastanci su dogovoreni u suradnji s Hong Kong Trade Development Council (HKTDC), koji je bio i organizator ovog sajma” rekao je voditelj Odjela za poduzetništvo Sektora za industriju HGK Gojko Jelavić.

Sajam je privukao više od 650 lokalnih, kineskih i inozemnih izlagača kako bi ponudili rješenja za razvoj poduzeća i inovacije koje mogu pomoći u unapređenju poslovanja, poboljšanju profitabilnosti i povećanju mogućnosti franšiznog poslovanja. Tijekom sajma održali su se i razni seminari na kojima su stručnjaci pokrili teme uključujući industriju 4.0, razvoj pametnih gradova, e-trgovinu i strategije franšiziranja. Svoje inovacije predstavilo je preko 140 tvrtki.

Hrvatsko sudjelovanje na ove dvije prestižne azijske izložbe organizirali su Savez hrvatskih inovatora, Savez inovatora Zagreba i Hrvatska gospodarska komora uz potporu Grada Zagreba.

Hrvatsko izaslanstvo vraća se u četvrtak 13. prosinca u 11:40 letom iz Londona.

SAVEZ HRVATSKIH INOVATORA
Predsjednica
Ljiljana Pedišić