INTARG 2017 – 10. MEĐUNARODNA IZLOŽBA EKONOMSKIH I ZNANSTVENIH INOVACIJA

POBJEDA HRVATSKIH INOVATORA U POLJSKOJ

Hrvatski inovatori i poduzetnici postigli su izniman uspjeh na 10. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI EKONOMSKIH I ZNANSTVENIH INOVACIJA – INTARG 2017 koja je upravo završena u ‘MCK’ Međunarodnom kongresnom centru u Katowicama.

Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja inovacija. Samo od početka ove godine naši su se inovatori predstavili na četiri velike svjetske izložbe inovacija – u malezijskom Kuala Lumpuru, Pittsburghu i Iasiu,  a kući su se vratili s brojnim priznanjima, nagradama i komercijaliziranim inovacijama. Takav su uspjeh upravo ponovili i u Poljskoj.

U konkurenciji brojnih poljskih inovacija i 15 država iz cijeloga svijeta 9 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je 12 nagrada. Najuspješniji hrvatski izlagač bio je Vjekoslav Majetić, Dok-Ing s inovacijom TOM-TOM, Multifunkcionalno električno komunalno vozilo, nagrađen platinom.

Ostali uspješni hrvatski izlagači bili su:

  • Mirjana Brlečić PRIRODA LIJEČI d.o.o.,„ NIKEL PRIVE“, zlato
  • Goran Miljković VITA –VERDE d.o.o., „Tekuće sladilo“, zlato
  • Anđelka Toto Ormuž PAVORAN d.o.o. „4shu“ za zaštitu obuće od oštećenja tijekom vožnje, zlato i posebna nagrada Svjetske organizacije inovatora WIIPA
  • Melita Pavlek Moćan i Mira Moćan, COSMEL d.o.o. „OMEGA 6 KREMA ZA HIDRATACIJU“, zlato
  • Matej Bošnjak, ET- Industrijska elektronika, zlato i posebna nagrada Poljske akademije znanosti
  • Almir Karabegović, ADLEJA d.o.o. „Spirala za kobile“ , srebro
  • Zvonimir Viduka, ALTPRO, d.o.o., „Željezničko cestovni prijelaz RLC23“, srebro

Osobito smo ponosni na još jedan sjajan uspjeh mladih zagrebačkih inovatora, učenika Poštanske i telekomunikacijske škole Zagreb, Davida Tepavca i Maria Poleti Kopešića, s mentorima Željkom Šafranom i Dragom Jurinom. Njihovo Mjerilo i generator Schumannovog zračenja je dobio zlatnu medalju i posebnu nagradu vodeće Iranske organizacije inovatora.

Veliku dodanu vrijednost ukupnom uspjehu ovog nastupa i ovog puta je ostvarila Hrvatska gospodarska komora, pripremom i uspješnom provedbom Inovacijske misije.

Cilj Inovacijske misije bio je usmjeren upravo na komercijalizaciju hrvatskih inovacija te na poticanje poslovne suradnje između Hrvatske i Poljske. U sklopu Inovacijske misije hrvatske tvrtke održale su ukupno 24 B2B sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Poljske te su iskoristile 10. MEĐUNARODNU IZLOŽBU EKONOMSKIH I ZNANSTVENIH INOVACIJA INTARG kako bi pokušale stvoriti novu platformu kojom će povezati znanstvena i istraživačka područja s poslovanjem. Hrvatskim inovatorima omogućeno je da drugim svjetskim inovatorima i tvrtkama prezentiraju svoje rezultate, a uz njih i specijaliziranoj i otvorenoj javnosti. Poslovni sastanci održani su s posebno inovativnim tvrtkama, znanstveno-tehničkim parkovima i centrima, znanstvenim ekipama, pojedinačnim istraživačima, sveučilištima, institucijama i drugim organizacijama i tvrtkama bez kojih istraživanje, razvoj i inovacije te njihova primjena u praksi ne bi bili mogući. Primatelji rezultata istraživanja i razvoja predstavili su uspješno pokretanje inovacija u praksi i imali su priliku za stjecanje novih tema i partnera za buduće projekte. Posjetitelji su vidjeli sve aktivnosti i završne, otvorene ili planirane projekte.

Hrvatsko izaslanstvo uživalo je izuzetnu dobrodošlicu organizatora izložbe, kompanije Eurobusiness-Haller uz izniman interes poljskih posjetitelja. Brojni Poljski inovatori, poduzetnici i znanstvenici, najavili su sudjelovanje na 42. hrvatskom salonu inovacija INOVA-BUDI UZOR u studenom ove godine u Osijeku.

Organizatori ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora su Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba uz vrijednu potporu Gradonačelnika Grada Zagreba, gospodina Milana Bandića i Hrvatske gospodarske komore.